22 / 11 / 2024

Depozito hangi durumlarda geri verilmez?

Depozito hangi durumlarda geri verilmez?

Kira kontratı yapılan kiracıdan üç aylık kira bedeli kadar depozito alınabiliyor.Kiralama süresi bittiğinde depozito geri veriliyor.Peki depozito hangi durumlarda geri verilmez?


Depozito hangi durumlarda geri verilmez?

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.


Bu kontrat ile taraflar birtakım sorumlulukların altına girmiş oluyor. Kiracı ilk kira ödemesinin yanında mal sahibinin talebine göre depozito ödemek ile de yükümlü oluyor.


Borçlar Kanununa göre depozito en fazla üç aylık kira bedelinde oluyor ve kiralamanın sona erdiği dönemde geri iade ediliyor.


Buna göre kira bedelinin aylık 900 TL olduğunu düşünelim. Vereceğiniz en yüksek kira bedeli 2700 TL olup; kiralama süresinde herhangi bir zarar yaşanmaması durumunda bu bedeli geri alınıyor.Peki depozito hangi durumlarda geri verilmez?


Kira kontratının sona ermesi durumunda kiracı herhangi bir zarara neden oluyorsa ve kira borcunun da kalma halinde mal sahibi tarafından depozitonun kiracısına geri ödenmiyor.Yaşanan taşınmaza zarar verilirse depozito bedelinden düşürülüyor.


Örneğin kira kontratını feshettiğinizi ancak son ayın kira bedelini ödemediğinizi düşünelim. Mal sahibi depozitoyu geri vermeden önce son ayın kira bedelini bu bedelden düşebiliyor.

Kira depozitosu nereye yatırılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com