Kira kontratı yapılan kiracıdan 3 aylık kira bedeli kadar depozito alınabiliyor.kira süresinin bitiminde depozitonun iade edilmesi gerekiyor. Peki kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?
Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alabilir?
Kira kontratı yapılan kiracıdan belli miktarda depozito alınabiliyor. Bu depozito bedelinin 3 aylık kira bedelini geçemiyor.
Buna göre kira bedelinin aylık 1.100 TL olduğunu düşünelim. Vereceğiniz en yüksek kira bedeli 3.300 TL olup; kiralama süresinde herhangi bir zarar yaşanmaması durumunda bu bedeli geri alınabiliyor.Peki kiracı hangi durumlarda depositosunu geri alabilir?
Ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına, yönetim giderlerine ve apartman aidatına ilişkin hususlarda problemin olmaması halinde kiracı depozitosunu geri alınıyor.
Bu durumun tespiti, kontrat süresi dolunca evin teslimi ile gerçekleşiyor. Zararın tespiti durumunda kiracı depozitosunu geri alamıyor.
Borçlar Kanununa göre, depozito banka aracılığı ile tahsil ediliyor.Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.
Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Ev sahibi depozitoyu vermezse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com