02 / 05 / 2024

Satışta emlak komisyonu ne kadar?

 Satışta emlak komisyonu ne kadar?

Emlak komisyonu, alım satım işlemi ile kiralama işlemlerinde farklı tarifelerde hesaplanıyor. Emlak satışında alıcı ve satıcıdan alınan komisyon,kiralamalarında yalnız kiracıdan alınıyor. Peki satışta emlak komisyonu ne kadar?


Satışta emlak komisyonu ne kadar?

Emlakçılar, bir taşınmazın satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneterek,bunların satış,kiralama sözleşmesini yapmaya, emlak beyannamesi düzenlemeye muktedir olarak; portföy oluşturuyor, pazarlama teknikleriyle gayrimenkulün sunumunu yapıyor.


Taşınmaz mal alım satım işlemlerinin bir emlakçı aracılığı ile yapılması sonucunda emlakçıya belirlenen tarifede komisyon ödeniyor. Ancak emlakçılar ancak anlaşma sağlanması halinde komisyon alabiliyor, bunun dışında yer gösterme hizmeti karşılığında, herhangi bir ücret talep edemiyor.


Emlakçılar müşterisi ile yapacağı sözleşmelerde oda tarafından bastırılan tek tip basılı evrak kullanmak zorunda olup; Sözleşmesiz hizmet veremiyor. 


Emlakçılar taşınmaz mal alım satım ve kiralama gibi işlemler farklı hesaplamalar ile komisyon alıyor. Kiralamalarda yalnız kiracıdan; Bir kereye mahsus olmak üzere, Kontrat süresi ne olursa olsun, 1 Yıllık kira bedelinin yüzde 10’nu + KDV ödeniyor.Peki satışta emlak komisyonu ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..


2015 yılında alım satım için ödenen emlak komisyon ücreti şu şekilde;

Satış bedeli üzerinden, 

Alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV tahsil ediliyor.

Emlak komisyonculuğu sözleşmesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com