Taşınmaz mal kiralarken ev sahibi kiracıdan evdeki demirbaşlar, boya ve benzeri şeyler için güvence olarak depozito bedeli alıyor.Peki ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir? 2015 kira depozitosu ne kadar?
Ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?
Mesken kiralamak isteyen kişilerin ev sahipleriyle kira sözleşmesi yapması gerekiyor.Kira sözleşmesi yapılırken önemli bir husus olan depozitonun ne kadar olacağına ilişkin bilgilere de yer verilmesi gerekiyor.
Kira sözleşmesinin yanında alınan depozito güvence bedeli olarakta tanımlanıyor.Söz konusu depozito kiracının herhangi bir zarara neden olmaması,kira borcunun kalmaması için alınıyor.Kiracının kira bedelini ödemeden çıkarsa veya demirbaşlara zarar verirse meydana gelen zararlar, kiracının ev sahibine ödediği depozito bedelinden karşılanıyor.Peki ev sahibi ne kadar depozito isteyebilir?
Borçlar Kanununda yer alan hükümlere göre konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini geçemiyor.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Söz konusu depozito bedeli, kiranın son bulması halinde kiracıya geri ödeniyor.Fakat ev sahibi ile kiracı arasında belirlenen evin demirbaşlarına zarar verilmesi,yönetim giderlerine katılmama,apartman aidatının ödenmemesi ve kira borcunun olması durumunda depozito bedeli kiracıya geri verilemiyor.
Depozito nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com