Kira sözleşmesi yapılan kiracıdan belirlenen miktarda depozito alınabiliyor. Peki ev sahbi kiracıdan ne kadar depozito alabilir? Depozito bedeli ne kadar olmalı? diyorsanız işte yanıtı..
Depozito bedeli ne kadar olmalı?
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kiracısından depozito bedeli isteyebiliyor. Kanunen güvence bedeli olarak nitelendirilen bu tutar, belli bir sınırın üstünde olamıyor.
Bu bedel, kiralamanın sonunda herhangi maddi bir zararın yaşanmaması durumunda kiracısına iade edilmesi gerekiyor. Ancak kimi kiralamalarda kiracı son kirasını depozito bedeli olarak sayarak, son aya kira ödemesi yapmayabiliyor.
Bunun dışnda kira borcu dahil hiç bir zararın olmaması durumunda mal sahibi kiracısına aldığı depozitoyu geri vermekle yükümlü oluyor. Peki ev sahbi kiracıdan ne kadar depozito alabilir? Depozito bedeli ne akdar olmalı? diyorsanız işte yanıtı..
Mesken ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini geçemiyor.
Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Kiraya veren, kira kontratının sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Ev sahibi depozitoyu vermiyor ne yapmalıyım?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com