27 / 04 / 2024

Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi?

Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi?

Apartmanda yapılan kat malikleri kurulu toplantısı, senede bir defadan az olmamak üzere yapılıyor. Peki kiracı apartman toplantısına katılabilir mi? Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi?


Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanununa göre yönetici kat maliklerinin bağımsız oyuyla seçiliyor.Seçimde oy çoğunluğunu sağlayan aday apartman yöneticiliğine hak kazanmış oluyor.


Yönetici her sene kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.Kat malikleri anataşınmazın yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor.


Yöneticinin anagayrimenkul korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için avans toplanması,Anagayrimenkulün yönetimiyle ilgili diğer bütün ödemelerin kabulü, yönetim dolayısiyle doğan borçların ödenmesi ve kat malikleri tarafından ayrıca yetkili kılınmışsa, bağımsız bölümlere ait kiraların toplanması,anagayrimenkulün tümünü ilgilendiren tebligatın kabulü;Anagayrimenkulü ilgilendiren bir sürenin geçmesinden veya bir hakkın kaybına meydan vermiyecek gerekli tedbirlerin alınması gibi bazı görevleri bulunuyor.


Peki kiracı apartman toplantısına katılabilir mi? Kiracı apartman yöneticisi olabilir mi? diyorsanız işte yanıtı.. 


Apartman yönetimi ile ilgili esaslar Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alıyor.Buna göre kiracılar yönetim toplantılarına katılabiliyor ancak konuşma hakkı kendisine verildiğinde ancak dilek ve temennisini iletebiliyor.


Ayrıca kiracılar, kat maliki tarafından vekalet almadığı sürece oy da kullanamıyor. Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verdiği takdirde, kiracı oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip oluyor.Fakat vekalet alması, denetçi olmasına yetmiyor. Denetçi olunabilmesi için yine kat maliki olma şartı aranıyor.

Kiracı apartmanda neleri öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com