10 / 05 / 2024

Kiracı apartmanda neleri öder?

Kiracı apartmanda neleri öder?

Apartmandaki giderleri kimin nasıl ne kadar ödeyeceğine ilişkin bilgiler Kat Mülkiyeti Kanununda yer alıyor. Buna göre kiracı apartmanda neleri öder?


Kiracı apartmanda neleri öder?

Bir apartmanda bulunan daire için ödenmesi gereken giderler aidat giderleri ve demirbaş giderleri olmak üzere ikiye ayrılabiliyor. Aidat giderleri günlük olarak verilen temizlik, güvenlik gibi hizmetler için ödenirken, demirbaş giderleri anayapıya ve ortak alanlarına yapılan masraflar için ödeniyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre;kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:


a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;


b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlü oluyor.


Peki kiracı apartmanda neleri öder? Kiracı hangi masrafları öder? Apartmanda kiracı hangi giderlere katılır? diyorsanız işte yanıtı..


Kiracılar, kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi aidat giderlerini ödemek zorunda oluyor. 


Ayrıca kiralanan gayrimenkulde, kullanımdan dolayı meydana gelen arızaların masrafları da kiracı tarafından ödeniyor.


Ancak, anayapının temel giderleri bir başka deyimle demirbaş giderlerini ödemiyor. Yapıda yapılan kalıcı işler ve bunların ücretleri gayrimenkul sahibine ait oluyor.

Kiracı hakları 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com