Kat Mülkiyeti Kanuna göre apartmanda bağımsız bölüm sayısının 8'den fazla olması halinde yönetimin oluşturulması kanunen zorunlu oluyor.Peki kiracı apartman yöneticisi olur mu?
Kiracı apartman yöneticisi olur mu?
Apartman yöneticisi, apartman ile ilgili işlerin yürütülmesinden sorumlu oluyor. Kat Mülkiyeti Kanuna göre apartmanda bağımsız bölüm sayısının az olması halinde yönetimin oluşturulması kanunen zorunlu olmuyor.
Kanuna göre kat malikleri, anataşınmazın yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebiliyor; bu kimseye (Yönetici), kurula da (Yönetim kurulu) deniyor.
Anagayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi tutuluyor. Anagayrimenkulün bütün bölümleri bir kişinin mülkiyetinde ise, malik kanunen yönetici konumunda oluyor. Buna göre apartmanda yönetimin kurulmasının zorunlu olması için en az sekiz bağımsız bölümün olması gerekiyor.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanıyor. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor ve eski yönetici tekrar atanabiliyor.Peki kiracı apartman yöneticisi olur mu?
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartman ve site yöneticileri kat malikleri arasından seçiliyor. Kanuna göre kiracının seçime katılma gibi bir hakkı bulunmuyor.
Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verdiği zaman, kiracı oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip oluyor. Ancak vekalet alması, denetçi olmasına yetmiyor. Denetçi olunabilmesi için kat maliki olmak şartı bulunuyor.
Apartman yöneticisi nasıl karar alır?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com