28 / 04 / 2024

Apartman aidatını kiracı mı öder?

Apartman aidatını kiracı mı öder?

Apartmanın günlük hizmetleri ve ortak giderleri için belirlenen oranlarda aidat ödemesi yapılması gerekiyor. Peki "Apartman aidatını kim öder? Apartman aidatını kiracı mı öder?" diyorsanız işte yanıtı..


Apartman aidatını kiracı mı öder?

Apartman aidatı, apartmanın temizlik, bakım ve tadilat, bahçıvan gibi giderleri için tüm kat maliklerinden talep ediliyor. 

Aidatın hangi giderler için hangi oranlarda ödenmesi gerektiğine ilişkin bilgiler Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açıklanıyor.

Kanunen,apartmandaki kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; apartmanın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ise arsa payları oranında katılım sağlanıyor.

Peki "Apartman aidatını kim öder? Apartman aidatını kiracı mı öder?" diyorsanız işte yanıtı..

Apartman aidatlarını ödemek ile yükümlü kişiler ev sahipleri oluyor. Ancak kira sözleşmelerinde eve kiraya çıkacak olan kişiye aidatları ödeyecekleri maddesi de konulabiliyor. Bu durumda kiracı aidat ödemesi yapıyor. 

Aidat ödemeyen kiracıya apartman yönetimi dava açabiliyor. Davalar biraz zaman alabiliyor ancak ilgili kiracıdan ödenmeyen aidat miktarı geçen sürede yaşanan faizleri ile birlikte tahsil ediliyor.Eğer kiracı ödeme yapamıyor ise bu ceza hacze de çevrilebiliyor.

Apartman aidatı gecikme faiz oranı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com