28 / 04 / 2024

Apartman yöneticisi seçiminde kiracı oy kullanabilir mi?

Apartman yöneticisi seçiminde kiracı oy kullanabilir mi?

Bir apartmanda veya sitede sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburi oluyor. Peki apartman yöneticisi seçiminde kiracı oy kullanabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Apartman yöneticisi seçiminde kiracı oy kullanabilir mi?

Kat mülkiyeti kanunu esaslarına göre yönetici kat maliklerinin bağımsız oyuyla seçiliyor. Seçimde oy çoğunluğunu sağlayan aday apartman yöneticiliğine hak kazanıyor.


Peki apartman yöneticisi seçiminde kiracı oy kullanabilir mi? diyorsanız işte yanıtı...


Kat maliki, kiracısına ancak vekalet verirse, kiracı oy kullanma ve yönetime seçilme hakkına sahip oluyor. Ancak vekalet alması, denetçi olmasına yetmiyor.Denetçi olunabilmesi için kat maliki olmak gerekiyor.


Yönetici her sene  kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanıyor; eski yönetici tekrar atanabiliyor.Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o gayrimenkulünbulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanıyor. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu oluyor.


Sulh mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemiyor. Ancak haklı bir gerekçe ortaya çıkarsa, onu atamış olan sulh mahkemesi, değiştirmeye müsaade edebiliyor.


Ödenmeyen apartman aidatı nasıl tahsil edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com