Kanunla sınırlandırılan depozito,ev sahibi tarafından kiracıdan talep ediliyor.Peki kira depozitosu ne kadar?Kiracı ev sahibine kadar depozito ödemelidir?İşte kira depozitosu ile ilgili bilinmeyenler..
Kira depozitosu ne kadar?
Ev sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılırken depozitoya dikkat edilmesi gerekiyor.Kira sözleşmesine yazılmasıyla depozito geçerlilik kazanıyor.Kira depozitosu, isteğe bağlı olarak bir şahit huzurunda ve ya noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor.
Kiracının güvence vermesi hususu, Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.
Kira sözleşmesi sırasında ödenen depozito, en fazla üç aylık kira bedeli olarak alınabiliyor.Depozito ve kiralarını ödeyerek kiracılar evlerine taşınabiliyor.
Kiralama süresinin sona erdiğinde kiracı evi aldığı gibi bıraktığı takdirde, depozito bedeli kiracıya geri ödeniyor.Evde bir hasar meydana geldiyse,kiracı evi aldığı gibi bırakmadıysa depozitodan bu masraflar düşülüyor.
Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com