06 / 05 / 2024

Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Kira depozito, gayrimenkul kiralama aşamasında taşınmaz sahibinin kiracısından talep ettiği güvence bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Peki kira depozitosu ne zaman iade edilir?


Kira depozitosu ne zaman iade edilir?

Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak karşımıza çıkıyor.


Kira kontratı belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Taşınmaz kiralamalarda, kiracı ilk kira ile birlikte depozito bedelini de vermek ile sorumlu oluyor.


Kiracının ödemesi gereken depozito bedelinin üç aylık kiradan yüksek olmaması gerekiyor.Mesken ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini geçemiyor.


Borçlar Kanununa göre güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlatırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor. Peki kira depozitosu ne zaman iade edilir?


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen 3 ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.

Son kira depozitoya sayılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com