Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi, kiracısından depozito talep edebiliyor. Peki Kira depozitosu 2017 ne kadar? İşte kira depozito bedeli 2017...
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kira bedelinin ödemesini peşin yapıyor. Buna göre oturulan değil, oturulacak ayın kira bedeli ödenmiş oluyor.
Aynı zamanda, mal sahibi ilk etapta kiracısından depozito bedeli de talep edebiliyor. Bu bedel, güvence bedeli oluyor. Mal sahibinin muhtemel zararlara karşı teminatı oluyor.
Kiralama sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması durumunda kiracıya iade ediliyor. Peki Kira depozitosu 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...
Depozito bedeli için belirlenen bir bedel bulunmamakla birlikte, kanunen belirlenmiş bir sınırlama bulunuyor. Bu sınırlama 3 aylık kira bedeli oluyor.
Buna göre mal sahibi kiracısından en fazla 3 aylık kira bedelini talep edebiliyor. Örneğin kira bedelinin 900 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda mal sahibinin isteyebileceği en yüksek bedel 2 bin 700 TL oluyor.
Kira güvencesi olarak kıymetli evrak, menkul kıymet verilmişse, kiraya verenin onayı olmaksızın geri alınmamak üzere, bir bankaya depo edilebiliyor ve kiralayanın izni olmadan kiracıya geri verilmiyor.
Kira depozitosu nakit paradan ibaret ise, kira depozitosu kiracı adına açılacak vadeli bir tasarruf hesabına yatırılıyor. Bu pratikte şu demektir; kiracı kira depozitosunu kiralayana ödemiyor.
Artık ev veya işyerini kiraya verene elden ve nakit olarak kira depozitosu ödeme dönemi sona erdi. Kira depozitosu ödenmesi kararlaştırılmışsa, kiracı doğrudan bunu kendi adına açtıracağı bir vadeli mevduat hesabına yatırması gerekiyor.
Depozitomu alamadım ne yapmalıyım?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com