06 / 05 / 2024

Kira depozitosu nereye yatırılır?

 Kira depozitosu nereye yatırılır?

Borçlar Kanunu gereğince, kiracılar gayrimenkule taşınırken belli bir miktarda mal sahibine depozito ödemek ile yükümlü oluyor. Peki kira depozitosu nereye yatırılır?


Kira depozitosu nereye yatırılır?

Taşınmaz mal kiralamalarında, kira süresi başında kiracıdan depozito istenebiliyor. Kanunen güvence bedeli olan depozito, gayrimenkul sahibinin uğradığı zararların teminatı için veriliyor. Depozito, kira bedeli olmuyor.


Ev ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelinden yüksek olamıyor.


Aylık kira bedeli 1100 TL olan kiracıdan en fazla 3.300 TL depozito istenebiliyor. Taşınmaz sahibinin bu bedelden yüksek kira depozitosu almaya hakkı bulunmuyor.Peki kira depozitosu nereye yatırılır?


Borçlar Kanununa göre güvence olarak  para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri veriyor.

Son kira depozitoya sayılır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com