05 / 05 / 2024

İşyeri kira depozitosu 2015!

 İşyeri kira depozitosu 2015!

Taşınmazı kiralayan ve kiracı arasında kira sözleşmesi yapılırken ev sahibi kiracısından belli oranda depozito isteyebiliyor. Peki işyeri kira depozitosu ne kadar? İşte işyeri kira depozitosu 2015..


İşyeri kira depozitosu 2015!

Depozito, bir taşınmaz mal geçici bir süre için kullanımı  sırasında ve o mülkün tahliyesinden sonra taşınmaz sahibine ödenecek, zarar ve ziyanı tazmin için alınan miktar olarak karşımıza çıkıyor. 


Genellikle taşınmaz mal kiralamalarında kiracıdan alınan bu depozito, muhtemel zararların önlenmesi ve teminatı için talep ediliyor. Kiralamanın sona ermesi durumunda zarar meydana gelmemiş ise bu depozito bedeli kiraya geri veriliyor.Peki işyeri kira depozitosu ne kadar?


Kanunen; Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.Örneğin kira bedeli 1000TL olan kimseden en fazla 3000 TL depozito istenebiliyor. Bu ücretten yüksek miktarda depozito talep edilemiyor.


İşyeri sahibi ile kiracı arasında belirlenen işyerinin demirbaşlarına, yönetim giderlerine ve aidatına ilişkin hususlarda problemin olması halinde kiracı depozitosunu geri alamıyor.Bu durumun tespiti, sözleşme süresi dolunca işyerinin teslimi ile gerçekleşiyor. Zararın tespiti durumunda kiracı depozitosunu geri alamıyor.


Bu sorunların yaşanmaması durumunda ise kiracı mal sahibinden depozitosunun iadesini isteyebiliyor.

Depozito bankaya mı yatırılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com