29 / 04 / 2024

Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?

Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?

Kiracı ve mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesinin esasları Türk Borçlar Kanununa göre düzenleniyor.kira sözleşmeleri süreli ve süresiz olmak üzere ikiye ayrılıyor.Peki kira sözleşmesi nasıl yenilenir?


Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?

Kira sözleşmesi kiracıyla ev sahibinin anlaştığını gösteren belge niteliği taşıyor.Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında genellikle 1 yıllık süreli kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmeyi imzalayan taraflar, karşılıklı olarak bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor.Kiracı istendiği zaman evden tahliye edilemiyor.


Kira sözleşmeleri süreli olabildiği gibi süresiz de olabiliyor.Süreli sözleşmeler genellikle bir yıl için yapılıyor.Kiracı ilişkisine son vermek isteyen ev sahibi; kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. 


Sözleşmenin yenileneceği 1 ay öncesinden kiranın yenilenmeyeceği bildirilmediği takdirde kira akdi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş oluyor ve ev sahibinin talep etmesi doğrultusunda oturulmayan ev için kiraları ödemek zorunda kalıyor. 


Ev sahibi de aynı şekilde 1 ay öncesinden evi boşaltma ihbarnamesi yollamazsa kiracısını evden çıkartamıyor ve sözleşme yenilenmiş sayılıyor.


Kira sözleşmesi nasıl yenilenir?


Kiralayanın kanunda yer alan sözleşmeyi feshetme hakkı ve şartları şu şekilde açıklanıyor:


a. Gereksinim, yeniden inşa ve imar

MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini;

1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,

2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.


b. Yeni malikin gereksinimi

MADDE 351- Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.



Kira sözleşmesinde kefil zorunlu mu?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com