06 / 05 / 2024

Kira depozitosu nereye yatar?

 Kira depozitosu nereye yatar?

Taşınmaz kiralamalarında, kiracı ilk kira ile birlikte depozito bedelini de vermek ile mükellef oluyor. Peki kira depozitosu nereye yatar? Kira depozitosu bankaya mı yatmalı? diyorsanız işte yanıtı..


Kira depozitosu nereye yatar?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süreler için yapılabiliyor. Kiralamalarda, kiracı ilk kira ile birlikte depozito bedelini de vermek ile mükellef oluyor.


Borçlar Kanunu gereğince konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini geçemiyor.Peki kira depozitosu nereye yatar? Kira depozitosu bankaya mı yatmalı? diyorsanız işte yanıtı..


Depozito bedeli olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com