23 / 11 / 2024

İzale-i şuyu davası masrafları!

 İzale-i şuyu davası masrafları!

Paylı mülkiyete sahip olanların mülkiyetin paylaştırılması için açtıkları dava için ödemekle yükümlü olduğu bazı masraflar bulunuyor.Peki izale-i şuyu davası masrafları nelerdir?İşte izale-i şuyu davası masrafları..


İzale-i şuyu davası masrafları!

Taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek için oluşturulan davaya izale-i şuyu davası adı veriliyor.


İzale-i şuyu davasında yetkili olan Sulh hukuk Mahkemesi,söz konusu taşınmaz mal bölünebilir durumda ise eşit bir şekilde paylaştırılmasına,bölünmez durumda ise açık arttırma yolu ile satılma yoluna gidiyor.


Medeni Kanunla da düzenlenen İzale-i şuyu davası kanunun 699.maddesine göre esas alınıyor. Medeni Kanun madde 699 gereğince, paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.


İzale-i şuyu davası masrafları!


izale-i şuyu davasının görülmesinde bazı masraflar bulunuyor.Paylar oranında, yargılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara payları oranında yükletiliyor. Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekiyor. Vekili olanın davacı veya davalı safhında olmasının bir önemi olmuyor.

  

Bir taşınmazın satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alınıyor.Harç hesaplamasında taşınmazın keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınıyor. 

 

Taşınmazın hissedarla arasında taksimine dair olan hükümlerde, taksim edilen taşınmazın değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınıyor.



İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com