23 / 11 / 2024

İzale-i şuyu davasını kendim açabilir miyim?

İzale-i şuyu davasını kendim açabilir miyim?

Hisseli gayrimenkuller için mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki "izale-i şuyu davasını kendim açabilir miyim?" diyorsanız işte yanıtı..


İzale-i şuyu davasını kendim açabilir miyim?

Ortaklığın giderilmesi davası olarakta bilinen izale-i şuyu davası, gayrimenkule ortak olan hissedarların paylarının bölüştürülmesi veya mahkeme tarafından taşınmazın satılarak tüm ortaklara hisseleri oranında bölüştürülmesi için açılan dava olarak karşımıza çıkıyor. 


Türk Medeni Kanunu'nun 628. maddesinde, gayrimenkulün aynen paylaştırılmasının mümkün olmaması halinde, mahkemece satışının yapılarak ortaklara payları oranında bölüştürüleceği belirtiliyor.


İzale-i şuyu davasının açılmasındaki asıl neden, hissedarlar arasında çıkan anlaşmazlıkların çözülmesi için ortaklığın sona erdirilmesi oluyor. Eğer üzerinde anlaşmazlığa sebep olan gayrimenkul aynen bölünebilir nitelikte ise ortaklar arasında paylaştırılıyor, aksi halde mahkemece açık artırma yoluyla satılarak ortaklara payları oranında bölüştürülüyor. Peki "izale-i şuyu davasını kendi açabilir miyim?" diyorsanız işte yanıtı..


İzale-i şuyu davasında dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor. Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre paydaşlardan her biri gayrimenkulün paylaşılmasını isteyebiliyor.  Bu maddeye göre izale-i şuyu davası açabilecek kişiler gayrimenkulün paydaşı olan kişiler olarak biliniyor. 


İzale-i şuyu davasını paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabiliyor.  Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi gayrimenkuldeki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunma hakları bulunuyor.

İzale-i şuyu davasında görevli mahkeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com