05 / 05 / 2024

İzale-i şuyu davası nerede açılır?

 İzale-i şuyu davası nerede açılır?

Taşınmaz mallar üzerinde hak sahibi olanlar söz konusu malın paylaştırılması için dava açabiliyor.Peki izale-i şuyu davası nerede açılır?İşte izale-i şuyu davasında yetkili mahkeme..


İzale-i şuyu davası nerede açılır?

Gayrimenkul üzerinde payı olan maliklerin,paylı mülkiyeti devam ettirme zorunluluğu bulunmadıkça söz konusu ortak malın paylaştırılmasını isteyebiliyor.Paylaştırma yapılmasını isteyen maliklerden her birinin izale-i şuyu davası açma hakkı bulunuyor.


İzale-i şuyu davası Medeni Kanunda da yer alıyor. Medeni Kanunun 699. maddesinde göre;"Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır."


İzale-i şuyu davası nerede açılır?


İzale-i şuyu davası açmak isteyenlerin dilekçe yazması gerekiyor.Dilekçe ile birlikte izale-i şuyu davasında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi başvuru yapılıyor.


İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.



İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com