22 / 11 / 2024

İzale-i şuyu davası neden açılır?

 İzale-i şuyu davası neden açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası olarak da bilinen izale- i şuyu davası, hisseli mülkiyetin bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Peki izale-i şuyu davası neden açılır?


İzale-i şuyu davası neden açılır?

Hisseli mülkiyetin bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemelerinde ortaklığın giderilmesi davası olarak da bilinen izale- i şuyu davası açılabiliyor.Peki izale-i şuyu davası neden açılır? diyorsanız işte yanıtı..


Örneğin bir taşınmaz mal birden fazla kişiye miras olarak bırakılıyor. Mirasçılardan bir kısmı taşınmazı satmak, diğer bir kısmı da saklamak, beklemek istiyor. 


Bu durumda ortak taşınmazları konusunda karar veremezlerse İzale-i Şuyu, yani paydaşlığı giderme istenebiliyor. Bu istek durumunda, devlet eliyle, ortaklı taşınmaz ilanla satışa çıkartılıyor ve satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılıyor. Ortaklardan herhangi birisi de satın almak için, İzale-i Şuyu davasına katılabiliyor. 


İzale-i şuyu davasında satış, bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmüyorsa ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.İzale-i şuyu davasında satışa karar verilmesi durumunda, söz konusu gayrimenkul satışı için ihale yapılıyor.

İzale-i şuyu davasını kendim açabilir miyim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com