23 / 11 / 2024

İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?

 İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?

Ortaklığın giderilmesi anlamına da gelen izale-i şuyu,ortak mülkiyete sahip maliklerin mülkiyeti paylaştırılmasını istemesi ve mahkemeye başvuru yapması olarak tanımlanıyor.Peki izale-i şuyu davası ne kadar sürer?İşte izale-i şuyu davası süresi..


İzale-i şuyu davası ne kadar sürer?

İzale-i şuyu, kelime anlamı olarak ortaklığın giderilmesi anlamına da geliyor.  Gayrimenkulün ortak mülkiyet sahiplerince mallarının taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları doğrultusunda paylaştırılmasına izale-i şuyu deniyor.


İzale-i şuyu davası Medeni Kanun'un 699. maddesinde şöyle yer alıyor;"Madde 699: Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır.


Söz konusu dava bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurularak açılabiliyor. İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.


Paydaşların paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.



İzale-i şuyu davası nasıl açılr?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com