05 / 05 / 2024

İzale-i şuyu davası nasıl açılır?

 İzale-i şuyu davası nasıl açılır?

Taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan kişiler arasında çıkan anlaşmazlıkları engellemek için açılan davaya izale-i şuyu davası adı veriliyor.Peki izale-i şuyu davası nasıl açılır?


İzale-i şuyu davası nasıl açılır?

Paylü mülkiyete sahip olan maliklerden her biri,paylı mülkiyeti devam ettirme zorunluluğu bulunmadıkça,taşınmaz malın paylaşılmasını isteyebiliyor.İzale-i şuyu ortaklığın giderilmesi olarakta ifade edilebiliyor.


İzale-i şuyu davasını Medeni Kanun düzenliyor. Medeni Kanun’da 699.maddesine göre;"Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.


Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır."


İzale-i şuyu davası nasıl açılır?

İzale-i şuyu davasında yetki; Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesinde oluyor.İzale-i şuyu davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.Ortaklığın giderilmesi için başvuru yapılmasıyla dava süreci başlıyor.


Satış kararı temyiz edildikten sonra,hakimler bilirkişileri taşınmazın raporunu hazırlamak için görevlendiriyor.Taşınmaz maliklerine hazırlanan rapor tebliğ ediliyor.


İhalenin feshi yolunda açılan dava red ediliyor ve karar kesinleşirse, satış memuru taksim tablosu düzenleniyor, taraflara tebliğ ediyor. İlgili tapu, ealıcı adına tescilin yapılmasını emreden müzekkeresini gönderiyor ve dava konusu maldaki ortaklık son buluyor. 



Miras nasıl paylaştırılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com