21 / 04 / 2025

İzale-i şuyu davası nasıl işler?

İzale-i şuyu davası nasıl işler?

Taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi işlemi izale-i şuyu olarak karşımıza çıkıyor.Peki izale-i şuyu davası nasıl işler?


İzale-i şuyu davası nasıl işler?

Ortak mülkiyet altında bulunan taşınmazın hissedarlar arasında paylaştırılması ya da mahkeme kararı ile satılarak, değerin hissedarlara verilmesi izale-i şuyu olarak ifade ediliyor.

Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ait davalar sulh hukuk mahkemelerinde açılıyor.İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Bu dava, davacı dışında kalan paydaşlara karşı açılıyor.  Bütün paydaşların davacı olarak gösterilmesi şartı dava sürecinde etkili oluyor. Dava masrafları her bir paydaş için payları kadar karşılamak zorunluluğu bulunuyor. Bu davalar paydaşlar dışında 3.kişilere açılamıyor. 

Taşınmazın paylaştırılmasını isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabiliyor. Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı olup tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.

Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştiriliyor. Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.

Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. 

Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak karşımıza çıkyor.

İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com