05 / 05 / 2024

Miras nasıl paylaştırılır?

 Miras nasıl paylaştırılır?

Bir kişinin vefatından sonra mallarının kime kalacağı tartışılıyor.Medeni Kanunda mirasın nasıl,kime paylaştırılacağına yer veriliyor.Buna göre miras nasıl paylaştırılır?İşte miras paylaşımının nasıl yapılacağına ilişkin bilgiler..


Miras nasıl paylaştırılır?

Ölen kişinin mallarının paylaşımı yasal mirasçıları arasında yapılıyor.Yasal mirasçılar, gerek kendi aralarında, gerek atanmış mirasçılarla birlikte mirası aynı kurallara göre paylaşıyor.Aksine düzenleme olmadıkça mirasçılar, paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe kararlaştırıyor.Tereke mallarına zilyet olan veya mirasbırakana borçlu bulunan mirasçılar, paylaşma sırasında bu konuda eksiksiz bilgi vermekle yükümlü oluyor.


Kanundan doğan temsil yada yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf edebiliyor.Yasal mirasçılar kanuna göre belirleniyor:Miras Hukukuna göre yasal mirasçılar şunlardır;


-Mirasbırakanın hısımları,

-Kan hısımları,

-Evlatlığı ve altsoyu,

-Eşi,

-Devlet.


Miras nasıl paylaştırılır?

Miras nasıl bölünür ile ilgili açıklamalar Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesinde yapılıyor.Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı oluyor.


-Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,


- Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,


- Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalıyor.


Miras kalan malların mirasçılar tarafından reddedilmesi de mümkün söz konusu olabiliyor. Mirasın reddi anlamını da taşıyan bu konu mirasçının, kanun tarafından kendisine geçecek miras payını istememesi oluyor. Miras reddi süresi ise belli bir tarih içinde yapılıyor. Buna göre, söz konusu miras payının üç ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurularak mirasın reddedilmesi gerekiyor. 



Yasal mirasçılar mirası reddederse ne olur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com