12 / 05 / 2024

İzale-i şuyu davası kdv oranı nedir?

 İzale-i şuyu davası kdv oranı nedir?

İzale-i şuyu davası diğer adıyla ortaklığın giderilmesi davası, paylı mülkiyete sahip taşınmazın bağlı olduğu Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor.Peki izale-i şuyu davası kdv oranı nedir?


İzale-i şuyu davası kdv oranı nedir?

İzale-i şuyu davası,taşınmaz üzerinde pay sahibi olan malikler arasında paylı mülkiyette çıkan anlaşmazlıkları gidermek için açılıyor.

Tapuda kayıtlı olmayan taşınmazlar için izale-i şuyu davası açılamıyor.Ortaklığın giderilmesi tüm paylar için geçerli oluyor. Kooperatiflerde, Kooperatif Tüzüğünde yer almıyor ise ortaklığın giderilmesi davası açılamıyor.Aynı zamanda kamu mallarında -ve inşaatın devam  ettiği taşınmaz mallarda izale-i şuyu davası açılamıyor.

Bu davada yetkili olan Sulh Hukuk Mahkemesi,söz konusu paylı mülkiyet mal bölünebilir durumdaysa eşit bir şekilde paylaştırılmasına, bölünür durumda değil ise açık artırma yolu ile satılmasını sağlıyor. İzale-i şuyu davasını Medeni Kanunda düzenleniyor.Medeni Kanuna göre bu dava sonucunda paylar paydaşlara da satılabiliyor. Paydaşlara satılabilmesi için tüm ortakların onay vermesi gerekiyor. 

Taşınmaz malın paydaşları Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından tespit ediliyor ve buradaki kayıtlarda hak sahipleri belirleniyor.Peki izale-i şuyu davası kdv oranı nedir?

Satın alınan hisse üstünden %18 oranında KDV ödemek zorunluluğu bulunuyor.Hisseyi alan kişi hissedarsa diğer hissedarların hissesi üzerinden %18 KDV ödüyor.Alan kişi 3. kişi ise tüm satış bedelinin %18 KDVsini ödemek zorunda oluyor.Fakat KDV, kişiye düşen hisse miktarı üzerinden hesaplanması uygun olsa da aksi yönde karar olmaması nedeni ile uygulamada toplam ihale bedeli üzerinden ödeniyor. 

İzale-i şuyu davası kaç gün sürer?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com