Taşınmaz üzerinde hak sahibi olan malikler arasında anlaşmazlıkların çıkmasını engellemek için izale-i şuyu davası açılıyor.Peki izale-i şuyu davası kaç gün sürer?
İzale-i şuyu davası kaç gün sürer?
İzale-i şuyu, gayrimenkulün ortak mülkiyet sahiplerince mallarının taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları doğrultusunda paylaştırılması olarak karşımıza çıkıyor.
Mesela bir taşınmaz malın birden fazla kişiye miras kaldığını düşünelim.Mirasçılardan bir kısmı taşınmazı satmak, diğer bir kısmı da saklamak, beklemek istiyor. Bu durumda, ortaklar, ortak taşınmazı konusunda karar veremezlerse İzale-i Şuyu davası açılabiliyor.
Bu istek durumunda, devlet eliyle, ortaklı mülk ilanla satışa çıkartılıyor ve satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılıyor. Ortaklardan her hangi birisi de satın almak için, İzale-i Şuyu'ya katılabiliyor.
Aynı zamanda taşınmaz mal bölünemiyorsa açık arttırma yoluyla satılıyor ve satım bedeli paydaşlar arasında dağıtılıyor. Taşınmaz mal bölünebiliyorsa, bölünerek her bir paydaşa tapuda tescil ettirilerek dağıtılıyor.
İzale-i davası sulh hukuk mahkemesinde açılıyor. Hakkında paydaşlığın giderilmesi davası açılacak olan taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi bu davada yetkili oluyor. Mahkemeye bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Dava süresi ise mahkemenin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebiliyor.
Ortaklığın giderilmesi dava harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com