Medeni Kanunda da yer alan izale-i şuyu davası için dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulabiliyor. Peki izale i şuyu davası hangi durumlarda açılır?
İzale i şuyu davası hangi durumlarda açılır?
Ortaklığın giderilmesi anlamı da gelen izale-i şuyu,paylı mülkiyete sahip kişilerden her birinin, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteme hakkı olarak tanımlanıyor.
Medeni Kanunda da izale-i şuyu davasına ilişkin bilgilere yer veriliyor.İzale-i şuyu davası açmak isteyen paydaşın bir dilekçe ile bu mahkemeye müracaat etmesi gerekiyor.Peki izale-i şuyu davası hangi durumlarda açılır?
Paylı mülkiyete sahip paydaşlar kendi aralarında malın paylaşılmasına karar veremezse Sulh Hukuk Mahkemesine başvuruyor.Paylaşma,mahkeme tarafından malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştiriliyor.
Paylaşma biçiminde uyuşma sağlanamazsa, paydaşlardan birinin istemi üzerine hakim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi halinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriyor.
Eğer bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunuyor. Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com