25 / 04 / 2024

İmar durum belgesinin geçerlilik süresi nedir?

İmar durum belgesinin geçerlilik süresi nedir?

Bir bölge için hazırlanan ve bölgede bulunan gayrimenkullerin nasıl kullanılacağını gösteren belge İmar durum belgesi olarak karşımıza çıkıyor.Belediyelere başvuru yapılarak alınan imar durum belgesinin geçerlilik süresi nedir?


İmar durum belgesinin geçerlilik süresi nedir?

Bir arsanın içinde bulunduğu bölgenin imar planına ve imar yönetmeliğine göre nasıl kullanılabileceğinin sınırlarını gösteren bir belge imar durum belgesi olarak ifade ediliyor.


İmar durumu ile, arsanın yapı nizamı, kat adedi, saçak seviyesi, yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri, ön,arka ve yan bahçe mesafeleri, inşaat emsallerini ve diğer tüm yapılaşma imkanları öğrenilebiliyor.


İmar durum belgesinde bulunan bilgiler şu şekilde sıralanıyor:

- Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği,

- İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı,

- Terkler, tevhid ve ifraz şartları,

- Arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğidir.


Söz konusu imar durum belgesini alabilmek için taşınmazların bağlı olduğu belediyeye gerekli evraklarla başvuru yapmak gerekiyor.İmar durum belgesi almak için temin edilmesi gereken evraklar; İmar durumu talep dilekçesi,tapunun aslı yada tapudan son bir ay içerisinde alınmış tapu kaydı ve çaptır.


Büyükşehir belediyelerine bağlı ilçe belediyelerinde E-belediye uygulaması ile online imar durumu sorgulanabiliyor. Fakat bu e-imardaki bilgilerin bilgi amaçlı olup, kesinlikle yasal geçerliliği olmadığının bilmesi gerekiyor.Peki imar durum belgesinin geçerlilik süresi nedir?


İmar durum belgesinin geçerlilik süresi, her hangi bir plan tadilatı olmaması durumunda 1 yıl olarak belirleniyor.  Son 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor. 

İmar durum belgesi ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com