02 / 05 / 2024

İmar durumu belgesi ücreti ne kadar?

İmar durumu belgesi ücreti ne kadar?

İmar durumu belgesi, bir arsa veya arazi gibi taşınmaz malların imar planlamasındaki yeri hakkında bilgiler edinmek için alınıyor.Söz konusu belge için ücret talep ediliyor.Peki imar durumu belgesi ücreti ne kadar?


İmar durumu belgesi ücreti ne kadar?

Bir arsa üzerindeki yapılaşma hakkını gösteren imar durum belgesi; Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceğini; İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağını;terkler, tevhid ve ifraz şartları ile arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğini söylüyor.  


Söz konusu belge bağlı olunan belediyelerden alınabiliyor. 

İmar durumunu öğrenmek istediğiniz arsanın sahibiyseniz, kimliğiniz ile belediyeye gidip, arsanın tapusu ve çap belgesi ile gitmeniz yeterli oluyor.


Ancak, sahibi olmadığınız bir arsanın imar durumunu öğrenmek istiyorsanız bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu nedenle gayrimenkul sahibi ile gidilmesi gerekiyor.


Bu belgeyi temin etmek için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gerekli belgeler ve bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. 


İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi halinde belediye tarafından belli miktarlarda ücret talep ediliyor. Ödenecek bedel, her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılı imar durum belgesi ücreti şu şekilde hesaplanıyor:


İmar durum belgesi ücreti 2015..

İmar durumu belge ücreti (ilk Müracaatta her bir belge için)

* 0-1000 m2 arası adet 40 TL


* 1000 m2 den büyükse adet 60 TL

İmar durumu dilekçesi nasıl yazılır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com