23 / 04 / 2024

İmar durum belgesi sorgulama!

İmar durum belgesi sorgulama!

İmar çapı olarakta bilinen imar durum belgesi,bir imar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini gösteren belgeye deniyor.Peki imar durumu sorgulama nasıl yapılır?İşte imar durum belgesi sorgulama..


İmar durum belgesi sorgulama!

Bir arsanın imar planına göre konumunu ve bu arsa üzerine nasıl ve ne şekilde yapı yapılacağını belirtmek amacıyla düzenlenen belge imar durum belgesi olarak karşımıza çıkıyor.


Alınan bu imar durumu kararları ile söz konusu bölgeler konut, yeşil alan, okul, yol şeklinde kamu yararını gözeten alan olarak yapılıyor. 


İmar durumları, bölgeye, semte, mahalleye, sokağa hatta parsele kadar değişkenlik gösterebiliyor. Bu değişiklik bölgenin gelişimine bağlı olarak meydana geliyor.


Ayrıca bölgede bulunan arsaların imar durumlarını büyükşehir belediyeleri veya yerel belediyeler değiştirebiliyor.Peki imar durumu sorgulama nasıl yapılır?


3194 Sayılı Kanunun 8.maddesine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ilan edilen imar planları da İBB'nin web sayfasında açıklanıyor. 


*Sorgulama kriterleri:

-İlçesi:

-Mahallesi:

-Plan Türü:

-Plan Ölçeği :

-İlana Çıkış Tarihi :

-İlan Bitiş Tarihi:


İmar durum belgesi sorgulaması, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin resmi web sayfasından da yapılabiliyor. Ayrıca imar planı sorgulama için, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye gidip müracaat edilebiliyor.

İmar durumu belgesi ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com