20 / 04 / 2024

İmar durum belgesi ne demek?

İmar durum belgesi ne demek?

İmar durum belgesi almak için kimlik,arsanın tapusu ve çap belgesi ile belediyeye gitmek gerekiyor.Peki imar durum belgesi ne demek?İmar durum belgesi nasıl alınır?


İmar durum belgesi ne demek?

İmar durum belgesi, bir bölge için hazırlanan ve bölgede bulunan taşınmazların nasıl kullanılacağını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.Belge,söz konusu bölgenin imar durumuna göre ihtiyaçları göz önünde bulundurularak düzenleniyor.


İmar parselinin kullanım şeklini ve yapılması istenen yapının özelliklerini,teknik şartlarının ne olması gerektiğini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri belirten kadastral durumu da işlenen belge imar durum belgesi olarak karşımıza çıkıyor. 


İmar durum belgesinde yer alan bilgiler şu şekilde sıralanıyor:

- Arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği,

- Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği,

- Terkler, tevhid ve ifraz şartları,

- İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı.


İmar durum belgesi, ilgili  gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden alınıyor. İmar durum belgesini almak için bir dilekçe ile belediyeye başvuruda bulunulabiliyor.Ancak başvuru yaparken temin edilmesi gereken belgeler arsa sahibi olanlar ve olmayanlar olarak farklı şekilde temin ediliyor.


-Arsa sahibi olan kişinin; 

Kimlik ,arsanın tapusu ve çap belgesi ile belediyeye gitmek yeterli oluyor. 


-Arsa sahibi olmayan kişinin; 

Sahibi olunmayan arsanın imar durumunu öğrenilmek isteniyorsa  bu durum bazı belediyelerce sorun teşkil edebiliyor. Bazı arsaların imar durumları kamuya açılamıyor. Bu sebeple taşınmaz sahibi ile gidilmesi gerekiyor.

İmar durum belgesi ücreti 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com