05 / 05 / 2024

İmar durum belgesi kaç yıl geçerli?

İmar durum belgesi kaç yıl geçerli?

İmar durum belgesi, bir bölge için hazırlanan ve bölgede bulunan gayrimenkullerin nasıl kullanılacağını gösteren belgeyi ifade ediyor.Peki imar durum belgesi kaç yıl geçerli? İşte imar durum belgesi geçerlilik süresi..


İmar durum belgesi kaç yıl geçerli?

Bir bölgenin eksiklerinin belirlenmesi ve belirlenen eksiklerin giderilmesi için yapılan çalışmalar imar durum kapsamına giriyor. Bu çalışmalara göre söz konusu bölge eksik olan yeşil alan, okul, yol, park olarak yapılandırılıyor.


İmar durum belgesi, yapı ve arsa yönünden herhangi bir imar parselinin sınırlarını, boyutlarını, imar planında kullanım tarzını ve yapının teknik koşullarını gösteren döküman olarakta tanımlanıyor


İmar durum belgesi almak için taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapmak gerekiyor.İmar durum belgesi başvurusu için dilekçe yazılması, kimlik, arsanın tapusu ve çap belgesinin temin edilmesi gerekiyor.


İmar durumu belgesinde yer alan esaslar;Ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği,İnşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı,Terkler, tevhid ve ifraz şartları ve arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceğidir. 


İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi halinde belediye tarafından belli miktarlarda harç talep ediliyor. 2015 yılında uygulanacak ücret tarifeleri kapsamında, imar durum belgesi ücreti şu şekilde yer alıyor.


İmar durumu belge ücreti (ilk Müracatta her bir belge için)

- 0-1000 m2 arası adet 40 TL


- 1000 m2 den büyükse adet 60 TL'dir.Peki imar durum belgesi kaç yıl geçerli? 


İmar durum belgesinin geçerlilik süresi, her hangi bir plan tadilatı olmaması halinde 1 yıl oluyor. 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekiyor. 

İmar durum belgesi dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com