08 / 05 / 2024

Ev tapu masrafını kim öder?

Ev tapu masrafını kim öder?

Ev alım satım işlemleri için tapu dairesinde belli oranlarda tapu masrafı ödenmesi gerekiyor.Peki ev tapu masrafını kim öder?


Ev tapu masrafını kim öder?

Ev tapu alım satım işlemleri için gayrimenkulün yer aldığı tapu dairesinden randevu alınması gerekiyor. Tapu dairesinden randevu alındığı gün işlemler başlamış oluyor. 

Tapu işlemi için Tapu Müdürlüğüne başvuran kişi işlem yaptırmak için gerekli belgeleri hazırlayarak Tapu Müdürlüklerinde mevcut olan sıramatik cihazlarından sıra numarası alarak işlem tesis edebiliyor.

Tapu işleminin süresi Tapu Müdürlüğündeki yoğunluğa göre değişiklik gösteriyor. Ayrıca tapu işlem süresi başvuru sırasında eksik evrakın olması halinde uzayabiliyor.

Eksik bilgi ve belgeler temin edilmeden ev devri mümkün olmuyor. Ancak eksikliklerin tamamlanması halinde işleme devam edilerek, tapu alım satım işlemleri gerçekleşebiliyor.

Tapu ve Kadastro Harçlar Tarifesine göre taşınmaz mal alım satım işlemlerinde binde 20 oranında harç tahsil ediliyor.Örneğin, değeri 100 bin TL olan bir ev tapusu için 2 bin TL,200 bin TL olan bir ev için 4 bin TL,300 bin TL olan ev için 6 bin TL ödemek gerekiyor.

Ayrıca, tapu döner sermaye işletmecesince belirlenen döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.Peki ev tapu masrafını kim öder? 

*Satıcıdan, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20.

*Alıcıdan, gerçek satış bedeli üzerinden binde 20.

*Tapu döner sermaye bedeli.

Ev tapu masrafı hesaplama 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com