02 / 05 / 2024

Ev alırken tapu masrafları kime aittir?

Ev alırken tapu masrafları kime aittir?

Ev alırken tapuda ödenmesi gereken bir takım masrafalr bulunuyor. Peki "ev alırken tapu masrafını kim öder? Ev alırken tapu masrafları kime aittir?" diyorsanız işte yanıtı..


Ev alırken tapu masrafları kime aittir?

Taşınmaz malların tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için  belli masrafların ödenmesi gerekiyor.Gerekli evraklar ile tapu devir müracaatının işleme alınması ile ne kadar ödenmesi gerektiği mesaj yolu ile bildiriliyor. 

Gayrimenkullerin alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Peki "ev alırken tapu masrafını kim öder? Ev alırken tapu masrafları kime aittir?" diyorsanız işte yanıtı..

Ev alırken tapu masrafı hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Ancak tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnız alıcı tarafından da ödenebiliyor. 

Örneğin gayrimenkulün değerinin 200 bin TL olduğunu düşünelim. Gerçekleşen tapu devir işlemi için 4'er bin TL alıcı ve satıcıdan alınıyor.

Ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye ücreti de bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre 82,50 TL olan  tapu döner sermaye bedelinin de ödenmesi gerekiyor.

Ev alırken tapuda nelere dikkat edilmeli?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com