19 / 05 / 2024

Tapu masrafı neye göre belirleniyor?

Tapu masrafı neye göre belirleniyor?

Taşınmaz malların alım satım işlemleri sırasında, taşınmaz mal alıcısının ve satıcısının belli oranlarda tapu masrafını ödemeleri gerekiyor.Peki tapu masrafı neye göre belirleniyor?


Tapu masrafı neye göre belirleniyor?

Emlak alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Satış işleminin gerçekleşeceği gün tapu dairesinden randevu alınıyor ve gerekli evraklar ile randevu zamanında orada bulunulması gerekiyor.


Satışa engel teşkil edecek herhangi bir durumun tespit edilmemesi durumunda, tapu devri için gerekli tapu masrafının ödenmesi gerekiyor.


Alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödenmesi gereken tapu alım satım masrafı bilgileri ilgili kişinin cep telefonuna mesaj olarak gönderiliyor. Mesajda ödenmesi gereken tapu masrafı ile ödemenin yapılması istendiği banka bilgilerine yer veriliyor.Peki tapu masrafı neye göre belirleniyor?


Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu masrafı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır. “Emlâk vergisi değeri” ifadesi; 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değerini ifade ediyor. 


Buna göre taşınmaz malların devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu masrafının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor. Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu masrafının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.


2015 yılı için ödenecek olan tapu masrafı binde 20 olarak belirleniyor.Hem alıcının hem satıcının bu masrafı ödemesi gerekiyor.Örneğin tapudaki satış bedeli 100 bin TL olan bir gayrimenkul için alıcının da satıcının da ayrı ayrı 2 bin TL ödemesi gerekiyor.

Tapu masrafını kim öder?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com