19 / 05 / 2024

Ev tapu masrafı hesaplama 2015!

Ev tapu masrafı hesaplama 2015!

Tapu dairesinde gerçekleşen ev tapu işlemi için tarafların belli oranlarda masraf ödemesi yapması gerekiyor.Peki ev tapu masrafı nasıl hesaplanır? İşte ev tapu masrafı hesaplama 2015..


Ev tapu masrafı hesaplama 2015!

Taşınmaz mallara uygulanacak tüm işlemler Tapu Dairesinde gerçekleşiyor. Burada verilen hizmetler için belli oranda tapu masrafı ödenmesi gerekiyor.


Kanunen, tapu masrafı işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen taşınmazın emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekiyor.Peki ev tapu masrafı nasıl hesaplanır?


Ödenmesi gereken harcın ölçüsü devir eden ve devir alan için ayrı ayrı olmak üzere devir bedeli üzerinden binde 20 olup; Buna göre gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında hesaplanıyor.


Örneği alım satım bedeli 200 bin TL olan bir ev için alıcı tarafından 4 bin TL, satıcı tarafından 4 bin TL olmak üzere toplamda 8 bin TL harç ödemesi yapılıyor.


Tapu masrafları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi durumunda ilgili kuruluşlar tarafından da tahsil olunabiliyor. 


Aynı zamanda e-tahsilat ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Ev tapu işlemleri için randevu nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com