10 / 05 / 2024

Tapu masrafları kredi kartı ile ödeniyor mu?

Tapu masrafları kredi kartı ile ödeniyor mu?

2015 yılında alıcının ve satıcının gerçekleşen tapu bedeli üzerinden binde 20 oranında tapu masrafını ödemeleri gerekiyor. Tapu masrafları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor.Peki tapu masrafları kredi kartı ile ödeniyor mu?


Tapu masrafları kredi kartı ile ödeniyor mu?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri, taşınmazların yer aldığı bölgenin tapu müdürlüğünde yapılıyor. Taşınmaz tapu devir işlemlerinin eksiksiz bir şekilde yapılabilmesi için alıcının ve satıcının gerekli belgeleri temin etmesi ve tapu masraflarını karşılaması gerekiyor.


Tapu masrafları kapsamında ödenecek tutar ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri, tapu müdürlüğü tarafından sms ile bildiriliyor.


Tapu masrafları kapsamında yer alan tapu harcı her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında yapılan düzenlemelere göre tapu harcı; taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor.


Tarafların ödemeleri gereken tapu masrafları arasında tapu döner sermaye masrafları da bulunuyor. 2015 yılı için 82,50 TL tapu döner sermaye harcı ödenmesi gerekiyor.Peki tapu masrafları kredi kartı ile ödeniyor mu?


Tapu masrafları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili bankalar tarafından da tahsil edilebiliyor. 


Tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulaması bulunuyor. Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.

Tapu masrafını alıcı mı öder?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com