20 / 05 / 2024

Değer artış vergisi 1.taksit 2015!

 Değer artış vergisi 1.taksit 2015!

Değer artış kazancı vergisini, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkaranlar ödüyor.Peki değer artış vergisi ne zaman ödenir?İşte değer artış vergisi 1.taksit 2015..


Değer artış vergisi 1.taksit 2015!

Bedelli olarak edinilen taşınmazların edinim  tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor.

Aşağıda belirtilen mal ve haklar değer artış kazancına tabi tutuluyor; 

- Voli mahalleri ve dalyanlar,

- Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal 

yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve 

teferruatı, 

- Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları. 

- Gayrimenkul olarak tescil edilen haklardır.

Bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen gayrimenkullerin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar ile gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan fazla bir süre elde tutulduktan sonra elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.  

Değer artış kazancı vergi yükümlülüleri vergi borcunu 2 eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Verginin 1. taksit dönemi Mart ayı olurken, değer artış vergisi 2. taksit ödeme zamanı ise Temmuz ayı oluyor.

Buna göre geçen sene elde edilen değer artış kazançları için ilk ödemeler Mart ayında başlayacak.Ödeme yapacak olanların beyannamelerini 25 Mart akşamına kadar vermesi gerekiyor.

Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com