15 / 05 / 2024

Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi!

 Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi!

Taşınmaz malını elden çıkaran kimselerin sorumlu olduğu vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.Söz konusu vergi için beyanname verilmesi gerekiyor.İşte değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi..


Değer artış kazancı gelir vergisi beyannamesi!

İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan taşınmaz mallardan elde edilen kazancın vergisi ödeniyor.Bu vergi değer artış kazancı vergisi olarak ifade ediliyor.


Değer artış vergisine tabi olan mal ve haklar;arazi, bina,maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,voli mahalleri ve dalyanlar,gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtalardır


Söz konusu vergi, gayrimenkulün elden çıkarıldığı tarihi takip eden senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemesi için öncelikle beyanname verilemesi gerekiyor.


Beyannamenin verilip verilmeyeceği elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.


2015 yılı için  10.600 TL değer artış kazancı istisnası belirleniyor.Belirlenen tutarı aşan kişilerin  elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmi beşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan ediliyor.


İki eşit taksit halinde ödenen verginin ilk taksit ödemesi Mart ayında başlayacak.


Değer artış vergisinden muafiyet!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com