20 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

 Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Bir gerçek kişinin taşınmaz malını beş yıl içinde elden çıkarması ile elde ettiği kazanç ve iratlar vergiye tabi tutuluyor.Verginin iki eşit taksit şeklinde ilgili yerlere ödenmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?


Değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Gelir Vergisi olarakta ifade edilen değer artış kazancı vergisi, mesken, arsa,arazi,işyeri gibi taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması ile ödeniyor.

Vergi beyannameye dayalı olup,istisna tutarını aşan gelirler için beyanname verilmesi gerekiyor.Herkes beyanname vermiyor.Beyanname verilip verilmeyeceği belirlenen istisna tutarına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor.

Değer artış kazancı istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit ediliyor.10.600 TL sınırını aşan kişilerin beyanname verip,vergi ödemesini yapmaları gerekiyor.

Değer artış kazancı vergi beyannamesi, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergisi taksitleri ne zaman ödenir?

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, 2 eşit taksitte ödeniyor. 

Değer artış kazancı vergisi 1. taksiti; Mart ayı,

Değer artış kazancı vergisi 2. taksiti; Temmuz ayı.

Buna göre değer artış kazancı vergisi 1.taksit ödemeleri Mart ayı itibarıyla başladı.

Değer artış vergisinden muafiyet!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com