23 / 11 / 2024

Değer artış vergisinden muafiyet!

 Değer artış vergisinden muafiyet!

Satın alınan gayrimenkulü 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda oluşan değer artış kazancı için vergi ödemek gerekiyor.Bazı durumlarda değer artış vergisi ödeniyor.İşte değer artış vergisinden muafiyet.


Değer artış vergisinden muafiyet!

Gelir Vergisi Kanunu'nun 80/1-4. maddesinde, ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar "eğer artış kazancı olarak ifade ediliyor.


Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz malını ilk 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler değer artış vergisi yükümlüsü oluyor.Bu vergi, gayrimenkulün elden çıkarıldığı tarihi takip eden senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemesi için öncelikle beyanname verilemesi gerekiyor.


Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan ediliyor.


01.01.2007 tarihinden önce iktisap olan taşınmazların elden çıkarılmasından doğan kazançların vergilendirilmesinde farklı olarak dört yıllık süre esas alınıyor. Beş yıldan fazla süre elde tutulduktan sonra satılan gayrimenkullerin değer artışından doğan kazançlardan değer artış vergisi alınmıyor.


Ayrıca bedelsiz olarak veya veraset yoluyla edinilen, karşılıksız  bir intikal söz konusu olan taşınmazların elden çıkarılmasından sağlanan kazançlardan gelir artış vergisi alınmıyor.


2015 yılı için  10.600 TL değer artış kazancı vergisi istisna tutarı belirleniyor.Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödeniyor.


Değer artış kazancı vergisi hesaplama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com