19 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri!

Değer artış kazancı vergisi ödemeleri!

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekiyor.İşte değer artış kazancı vergisi ödemeleri..


Değer artış kazancı vergisi ödemeleri!

Değer artış kazancı vergisi, ev, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin belli bir süre içerisinde elden çıkarılması halinde yerine gereken vergisel sorumluluklar arasında yer alıyor. D


Gelir vergisi olarak da bilinen değer artış kazancı vergisi; gayrimenkulünü 5 yıllık süre içerisinde elden çıkaranlar, elde ettikleri gelir üzerinden vergi ödüyor.


Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup, bu bedel her sene yeniden belirleniyor.belirlenen istisna sınırını aşan kişilerin beyanname vermesi ve vergi ödemesi yapması gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergi ödemesi nasıl yapılır?


Vergi ödemesi için öncelikle Mart ayında beyanname verilmiş olması gerekiyordu. Beyan esasına dayalı olarak ödenen değer artış kazancı vergisinde yükümlü olarak tespit edilen kimselerin vergi borcunu taksit dönemleri içerisinde ödemesi gerekiyor. 


Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.


Buna göre verginin ilk taksitleri mart ayında ödendi İkinci taksit ödemeleri ise 1-31 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapılacak.


Değer artış kazancı vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor.

Değer artış kazanç vergisi hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com