20 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi için son 4 gün!

Değer artış kazancı vergisi için son 4 gün!

Bir bedel karşılığı edinilen gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen kazançlar vergilendiriliyor.İki eşit taksit şeklinde ödenebilen değer artış kazancı vergisi için son 4 gün bulunuyor...


Değer artış kazancı vergisi için son 4 gün!

Gelir Vergisi Kanunu 80. inci maddesi uyarınca gayrimenkul alış tarihinden itibaren 5 yıl içinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergi ödenmesi gerekiyor.Bu durumun tek istisnası eğer konu gayrimenkul bedelsiz olarak yani miras,bağış ve benzeri şekilde elde edilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar vergilendirilmiyor.

Değer artış kazancı vergisinin ödenip ödenmeyeceği elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi durumunda yıllık beyanname veriliyor ve vergi ödemesi yapılıyor.

Gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2014 yılı için 10.600 Türk Lirası gelir vergisinden istisna olup, 2015 yılı için istisna bedeli 2016 yılında açıklanacak.

Elde edilen değer artış kazancının safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının 1 inci gününden Mart ayının sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyordu.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinin ilk taksiti de Mart ayında ödendi.31 Temmuz tarihinde sona erecek olarak değer artış kazancı vergisinin ikinci taksit ödemeleri için son 4 gün bulunuyor.

Gayrimenkul değer artış kazancı hesaplama 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com