19 / 05 / 2024

Apartman aidatı neye göre belirlenir?

 Apartman aidatı neye göre belirlenir?

Apartmanlarda kat maliklerinin, ana gayrimenkulün giderlerine eşit şekilde katılmaları gerekiyor. Bu katılım da aidat ödemeleri ile oluyor. Peki apartman aidatı neye göre belirlenir? İşte apartman aidatının belirlenmesi..


Apartman aidatı neye göre belirlenir?

Apartmanda yaşayan kişiler arasında yapılan oylama ile seçilen apartman yöneticisi yada yönetimi ortak kararlar doğrultusunda kurallar belirleniyor ve bu kuralların uygulanması için gerekli yaptırımlarda bulunuyor. 


Kuralların amacı apartman sakinlerinin bir arada bir problem olmadan bir şekilde yaşayabilmesi için önem teşkil ediyor. Kuralların yanı sıra apartmanın bir bütün olarak ihtiyaçları da söz konusu oluyor.


Apartmandaki kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; apartmanın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri için belirlenen miktarda ücret ödenmesi gerekiyor.


Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için kat maliklerinden belirli miktarda toplanan ücret apartman aidatı olarak adlandırılıyor. Peki apartman aidatı neye göre belirlenir? diyorsanız işte yanıtı.


Apartman aidatlarında kat maliklerinin ödemeleri gereken tutar için ilk olarak anataşınmazın tüm giderlerinin hesaplamaları yapılıyor. Daha sonra yapılan bu gider hesaplamalarından sonra kat maliklerine arsa payı oranında bölünüyor. Böylece kat maliklerinin ödeyecekleri aidat belirlenmiş oluyor.

Apartman aidatı nasıl tahsil edilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com