16 / 05 / 2024

Apartman aidatı gecikme faizi nasıl hesaplanır?

 Apartman aidatı gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Apartmanda yaşayan kişiler apartmana ait giderlere eşit olarak katılmakla yükümlü oluyor.Aidatlarını ödemeyen kat maliklerine gecikme faizi uygulanıyor.Peki apartman aidatı gecikme faizi nasıl hesaplanır?


Apartman aidatı gecikme faizi nasıl hesaplanır?

Apartman aidatı, apartmandaki ortak giderler için ödeniyor. Apartman aidatı da ortak giderler arasında yerini alıyor.Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında aidatın hangi giderler için hangi oranlarda ödenmesi gerektiği açıklanıyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, apartmandaki kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; apartmanın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ise arsa payları oranında katılım sağlanıyor.


Aidatın ödeneceği tarih de yine Kat Malikleri Kurulu toplantısında belirleniyor Eğer söz konusu projeye 7 gün içerisinde malikler tarafından itiraz gelmezse, uygulamaya koyuluyor.Kat malikleri ya da kiracıları tarafından aidat ödemek zorunluluğu bulunuyor.


Aidat ödemesinin zamanında yapılmaması durumunda kat malikine gecikme zammı uygulanıyor.Peki apartman aidatı gecikme faizi nasıl hesaplanır?


Gecikme faizine örnek verirsek;Son ödeme tarihi her ayın 5'i ve aylık gecikme faizi oranı %5 ise, ayın 5'inden sonra yapılacak ödemeye aylık gecikme faizi uygulanıyor. Aidat bedelinin 50 TL olması halinde 1 aylık gecikme için 2,5 TL gecikme zammı alınıyor. Aidat bedelinin 300 TL olması halinde 1 aylık gecikme için 15 TL aidat gecikme zammının ödenmesi gerekiyor.


Aidatın kaç gün geciktiğinin önemi olmuyor.Çünkü 1 gün de gecikse 30 gün de gecikse aynı faiz uygulanıyor. Apartman aidatı gecikme faizi hesabında günlük faiz hesabı yapılmıyor.


Apartman aidatı nasıl toplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com