07 / 05 / 2024

Boş daireden aidat alınır mı?

Boş daireden aidat alınır mı?

Apartma aidatları için kat maliklerinden alınması gereken ücret apartman giderleri doğrultusunda belirleniyor. Peki "Boş daireden aidat alınır mı? Boş daireye aidat verlir mi?" diyorsanız işte yanıtı..


Boş daireden aidat alınır mı?

Apartman aidatı ile ilgili yasal esaslara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor.Kanunen, kat malikleri, anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;  katılmakla yükümlü oluyor. 


Apartman aidatları, bağımsız bölümde oturan kişilerden alınıyor. Dairede eğer kiracı oturuyorsa, aidat kiracıdan tahsil ediliyor. Ancak kiracının ödememesi ve aidat borçlarını ödemeden kaçması durumunda; söz konusu aidat borçlarının tahsili gayrimenkul sahibinden yapılıyor.


Aidatını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor. 


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için de aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle sorumlu oluyor.


Peki "Boş daireden aidat alınır mı? Boş daireye aidat verlir mi?" diyorsanız işte yanıtı..


Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan aidat hükümlerine göre, boş daireler için de aidat ödenmesi gerekiyor. Oturulmayan apartmanın aidatını ödemek istemeyen kat malikleri de bu ev için aidat vermek ile yükümlü oluyor. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen kat maliki için icra takibi yapılabiliyor.

Apartman aidatı neye göre belirlenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com