10 / 05 / 2024

2015 değer artış kazancı!

 2015 değer artış kazancı!

Vergisel sorumluklar arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor.Her senenin belirli zamanlarında değer artış kazancı vergisi ödeniyor ve ödenen tutar her sene değişiklik gösteriyor.İşte 2015 değer artış kazancı..


2015 değer artış kazancı!

Gelir Vergisi Yasası gereğince;gayrimenkullerin iktisap edilen tarihten başlayarak beşyıl içerisinde elden çıkarılması sonucu doğacak kazanç değer artış kazancı olarak tanımlanıyor.

2015 yılı tarifesine göre; Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit ediliyor.

Aşağıda yazılı olan mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançları olarak belirleniyor. 

-İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar. 

-70 inci maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde yazılı hakların (ihtira beratları hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 


-Telif haklarının ve ihtira beratlarının müellifleri, mucitleri ve bunların kanunî mirasçıları dışında kalan kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

-Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

-Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

-İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).


Konut değer artış vergisi hesaplama!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com