18 / 05 / 2024

2015 değer artış kazancı istisnası!

2015 değer artış kazancı istisnası!

Taşınmazın edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisine elden çıkarılması durumunda belirlenen istisnadan yüksek gelir elde edilmesi durumunda değer artış kazancı ödeniyor.İşte 2015 değer artış kazancı istisnası..


2015 değer artış kazancı istisnası!

Taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde değer artış kazancı vergisi ödenmesi gerekiyor.


Bu vergi, taşınmaza 5 yıldan fazla sahip olup da satış yapanlar tarafından ödenmiyor. Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından aşağıdaki indirimlerin düşülmesi ile bulunuyor:


Gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucunda elde edilen değer artış kazancın indirilecek giderler;


- Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedeli,

- Elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderler,

- Ödenen vergi ve harçlar.


Değer artış kazancı vergisinin ödenip ödenmeyeceği,  elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde vergi ödeniyor.Peki 2015 değer artış kazancı istisnası nedir?


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


İstisna haddini aşan taşınmaz sahiplerinin Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksitte değer artış kazancı vergisini ödemesi gerekiyor.

Değer artış kazancı istisnası 2015 hesaplama!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com