20 / 05 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Değer artış kazancı vergisi 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Değer artış kazancı vergisi taşınmazların iktisap tarihinden başlayarak 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için ödeniyor. 2015 yılı değer artış kazancı vergisi 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor..


Değer artış kazancı vergisi 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren belli bir süre içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Değer artış kazancı vergisini, taşınmaz malların iktisap tarihinden itibaren beş sene içerisinde elden çıkaran kişiler ödüyor. Vergi mükellefi olunup olunmadığı, değer artış kazancı vergisi için tespit edilen istisna tutarına göre belirleniyor.


Yapılan hesaplamalar sonucunda istisna tutarından yüksek gelir elde edenler beyanname vererek vergi ödüyor.


Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


2014 yılında taşınmazını elden çıkaran ve istisna haddini aşan gelirler için Mart ayında beyanname verilmesi gerekiyordu.Beyanname üzerinden hesaplanan vergi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Buna göre 2015 yılı değer artış kazancı vergisi 2.taksit ödemeleri yarın başlıyor.

Değer artış kazancı istisnası 2015 hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com